Recept Kruidenbalsem
OverzichtKruidenbalsem.
Gebruik op snijwonden, kneuzingen, insektenbeten en of andere huidirritaties.
Ingrediënten
125gr olijfolie (of amandelolie)
3gr echinaceawortel
10gr gedroogd smeerwortelblad
10gr gedroogd weegbreeblad
10gr gedroogd calendula
2gr gedroogd duizendblad
3gr gedroogd rozemarijn
10-15 gr bijenwaspastilles
Maceraat infuseren koude of warme methode:
Koude methode :Doe de olijfolie en kruiden in een pot met een deksel en laat 3-4 weken staan, dagelijks schudden
OF
Warme methode :verwarm de olijfolie en kruiden op laag vuur au bain-marie 2x 3 uur tot de olie heel groen is.
Maak de balsem/zalf:
Zeef de kruiden uit de olie door ze in een vergiet met kaasdoek te gieten . De doek goed uit knijpen om de resterende olie eruit te krijgen.
Doe het maceraat en bijenwas in een kom en verwarm au bain-marie op laag vuur, af en toe roerend, tot de was gesmolten is.
Giet in kleine blikken, glazen potten zonder deksel en laat het goed afkoelen Doe je het deksel er te snel op dan heb je kans dat er condens zal vormen.
Voorzie de pot/blik van houdbaarheidsdatum en naam. T.h.t 1 jaar na datum.
Is de balsem te dun voeg dan nog wat bijenwas toe, te dik voeg dan nog wat olie toe.
Let op: Schakel altijd een arts of therapeut in voor het stellen van een diagnose en de medicijnen die daarvoor nodig zijn. Je mag nooit kruidenmengsels drinken of uitwendig gebruiken boven op medicijnen die je van een arts of specialist hebt gehad, zonder dit eerst te overleggen.